MERAK ETTİKLERİNİZ PET OTEL MÜZE KANUNLAR
::: SAĞLIK KÖŞESİ   >   FELİNE LEUCEMİA
 

FELİNE LEUCEMİA KEDİLERDE LÖSEMİ VİRÜS

   Kedi  leukemia virüsü (FeLV) retro grubu virüslerdendir. Bulaşıcı onkojenik virüs olup; lenfosarkom, lösemi gibi neopastik hastalıklara veya bağışıklık sistemini baskı altında tutan (immunsupresion), kemik iliği fonksiyonlarını bozan (myelosuppresion) hastalıklara neden olur. Özellikle kedilerin toplu halde bulundukları yerlerde, kısmen bu tip yerlerde doğan yavrular ya da bu tip yerlere getirilen yavru kediler, FeLV tarafından risk altında tutulurlar. ABD 'de 2-5 kedinin bir arada bulunduğu yerlerde toplam 12.240 kedide yapılan incelemede %13,5 'inde FeLV 'den ileri gelen hastalıklar tespit edilmiştir. Bu oran sokak ile teması olan 12.470 ev kedisinde %15,5 'e  yükselmektedir.
   FeLV öncelikle enfekte hayvanın salyası ile sağlıklı kedilerin göz, burun, solunum yolu dokusunun hücre zarlarına yerleşirler. Gebe anneler plesentadan kan transfüzyonu  veya anne sütü ile yeni doğan yavrulara virüsü bulaştırırlar

 
HASTALIĞIN KLİNİK BELİRTİLERİ
 
A) LENFOSARCOMA

1) Sindirim sistemi yollarına yerleşen tümörler: Sindirim kanalının her yerinde oluşabilir. Klinik belirtileri iştahsızlık, kusma, ishal veya kabızlık ve kilo kaybıdır. Defekasyonda zorlama vardır. Gaita kanlı olabilir.
2) Thymic tümörler: Bu tümörler Thimus bezinin içinde ya da bölgedeki lenf dokularında metastas yaparak büyük kütleler oluştururlar. Nadiren göğüs kafesi dışında da  meydana gelebilir.
3) Multicentric tümörler: Öncelikle lenf dokularında, daha sonra karaciğer, kemik iliği, böbrekler ve akciğerlerde ortaya çıkarlar. Çok değişik klinik belirtileri olmakla birlikte; periferal lenf yumrularının büyüklüğü palpasyonda dikkat çeker.
4) Sınıflandırılmayan tümörler: Az görülen lenfosarkoma türü olup; deride, gözlerde, böbreklerde, merkezi sinir sisteminde ya da  lenf dokularında oluşur. Klinik belirtiler deri ve gözlerde belirgin lezyonlar, üremi, konvilzyonlar ve koordinasyon bozukluklarıdır.

 
B) LÖSEMİ
Tipik klinik belirtiler iştahsızlık, depresyon, kilo kaybı, karaciğerin ve dalağın büyümesidir. Klinik belirtiler yeterli olamayıp, laboratuarda kan testleri ile kesin teşhis konulur.
 
TEDAVİ: Tedavisi yoktur. Korucu olarak aşı uygulaması yapılmaktadır.