MERAK ETTİKLERİNİZ PET OTEL MÜZE KANUNLAR
::: MERAK ETTİKLERİNİZ   >   FAYDALI BİLGİLER   >   KEDİ ve KÖPEKLERDE RÜYALAR
 

   Köpekler de insanlar gibi uyurlar. Bu hem zihinsel hem de fiziksel bir olaydır. Köpeğinizi incelerseniz, sizde bunu kolayca anlarsınız. Uyku araştırmacılarının da kabul ettikleri gibi 2 çeşit uyku vardır: REM (çabuk göz hareketleri) seri halde gözbebeklerinin ve göz kapaklarının oynaması ki, buna "derin uyku" denir ve rüya görmekle eşleştirilir. İkinci uyku REM olmayan "hafif uyku"dur. REM olmayan (veya yavaş) uyku, bütün uyku vaktinin 3/4 kısmını alır ve rüyadan önce olur.
   Yavaş uykuda köpekler de bazı fiziksel değişiklikler meydana gelir; Kan basıncı ve vücut ısısı düşer, Adaleler gevşer, Kalp atışı ve metabolizma yavaşlar. Beyin elektrosefalografik (EEG)  aktiviteler karışık-yavaş ve hızlı-dalgalar halindedir. Bu yavaş uyku 10-30 dakika kadar sürer ve bu süre zarfında en hafif bir ses bile köpeği uyandırmaya yeter. Yavaş uyku ardından köpek, derin bir uykuya dalar. Bu maceralar diyarına geçiştir. Köpek yavaş uykuda hiç hareket etmediyse, derin uykuya geçmeden kendini tekrar yerleştirir ve rahatlar.

 
TATLI UYKULAR

   Veteriner Hekim Linda K.King'e göre, derin uykudaki köpeklerin beyin dalgaları insanların EEG'leri ile aynıdır. Rüya; derin uyku veya REM uykusu sırasında görülmesine rağmen, bu uyku sırasında köpekler birçok uyanık olma özelliklerini gösterirler. King'e göre, kuyruğunu sallayan, hafifçe havlayan veya sızlayan bir köpek büyük olasılıkla rüya görüyordur.
   Journal of Veterinary Medecine (Vol 194-No.5, 1 Mart 1989) da yayınlanan bir çalışmaya göre uyku sırasında köpekler, kedilerden daha fazla dört ayaklarını titretme veya sallama eylemindedir. Havlama sesleri, onun uykuda "kovalama" tabir edilen rüya gördüğünün işaretleridir. Araştırmacılara göre uyku sırasında çıkardıkları sesler normal hayattaki seslerin karikatürize şeklidir.  Hayvan Davranışları araştırmacısı Michael Fox, REM uykusunun en belirgin fiziksel karakterini, göz bebeklerinin ve kapaklarının aniden seri harekete geçmesi olarak tarif eder. Yine Fox'a göre derin uykunun en karmaşık şekli, köpek uyuyor olmasına karşın EEG'ye göre beyin uyanık gibi aktif durumdadır. Laboratuar araştırmalarına göre REM uykusu rüyaları aşağı yukarı 10 dakika sürmektedir.
   Veteriner Hekim King'e göre köpekler de kavga veya yaralanma gibi kötü olaylardan sonra karabasan veya kâbuslu rüya görebiliyorlar. Böyle bir anda uyandırılırlarsa sizi ısırabilirler. Eğer onu daha rahat bir şekle sokma gibi bir fikriniz oluşursa, çok dikkatli olmalısınız. Nerede olduğunu hatırlamayabilir ve birden korktuğu için ilk reaksiyon olarak kendini koruma amacıyla ısırabilir. Bu nedenle uyuyan ve rüya gören bir köpeğe dikkatli yaklaşmalısınız

 
EN KEYİFLİ POZİSYON

   Köpeklerin en tercih ettikleri pozisyon hangisidir? Köpekler, kediler gibi tırmanamadıkları için yüksek yerlerde ve sıcak noktalarda uyumazlar. Bütün köpeklerin tercih ettikleri, kıvrılıp uyuma köşeleri vardır. Bu onların, sahipleri evde yokken yattığı kulübesi veya sepeti de olabilir. Kulübe veya köpek kutusu, ona kendi sığınağı veya yuvası gibi gelir. Her ev köpeğinin BENİM diyebileceği,  kendini emniyette hissedecek bir yeri olması şarttır. Hatta bu bir masa altı bile olabilir. Tercih yerleri gibi, tercih pozisyonları da köpekten köpeğe değişir. Kimi sırt üstü ayakları açık, kimisi kurbağa gibi karın üstü rahat ederken bazısı da yan yatmayı yeğler.

 
UYKU BOZUKLUKLARI

Nadir de olsa köpeklerde bu duruma rastlamak mümkündür. Bunlar 2 çeşittir: Narcolepsy ve Apnea.

Narcolepsy:  Uzmanlara göre birçok köpek ırkında rastlamak mümkün. Gündüz çok fazla uyuma ve birden derin uykuya geçme. Tedavisi stimulant ve anti-depresan ilaçların kullanılmasıyla mümkündür.  Ancak ilaçların yan etkileri de unutulmamalıdır.

 Apnea: Uyku sırasında nefes durması. Bulldog-Pug cinsi basık burunlu köpeklerde, burun üst kısmı basık olduğundan ileri yaşlarda görülebilir. Başı biraz yukarıda tutmakla (yastık desteğiyle) burun kanalları rahat hava alabilir.