MERAK ETTİKLERİNİZ PET OTEL MÜZE KANUNLAR
::: SAĞLIK KÖŞESİ   >   ENDOKRİNOPATİLER
 

   Endokrinopatiler genellikle, kıl follikülleri, epidermis ve adnexal yapıları etkileyerek dermatolojik problemlere yol açarlar. Folliküller katajen faza erken girer, anajen faz durur ya da yavaşlar. Dökülme periyodu normal değildir, kıllar kolayca kopar, travma ya da traşı takiben uzamaları gecikir. Endokrinal allopesilerin gelişimi hormon reseptörlerinin sayı ve reseptivlerinin regionalizasyonu ile açıklanabilir. Kronik olgularda allopecia simetrikleşir ancak tipik olrak baş ve ekstremiteler etkilenmez. Bu durum da reseptörlerle ilişkili olabilir, bu bölgelerde foliküler fonksiyonların sürdürülebilmesi için çok az hormona gereksinim vardır. Follikülle ilişkili diğer anormalliklerin, kıllardaki kalitatif değişiklikler, kıllardaki pigmentasyonun bozulması (genellikle rengin açılması ) ve follikül plugging olduğu bilinmektedir.(komedonlar gibi)

   Endokrino patilerin neden olduğu diğer problem dse epidermal kinetiğin değişimidir. Epdermal kinetikteki değişim, pullanma ve kalınlşma ile karakterizedir. Sebum bezi atrofisi ve lipid oluşumunun değişmesi sonucunda kıl örtüsü ve deride kurumalar şekillenir. Bazen de kalitatif olarak fazla miktarda lipid birikimi sonucunda kıl örtüsü ve deride yağlanma gözlenebilir. Kutanöz hiperpigmentasyon da endokrinal alopesilerde sıklıkla rastlanan bulgulardan birisidir. Hiperpigmentasyon hormonların pigment üretimi ya dadağılımı üzerindeki direkt etkilerinden ya da kutanöz ısı ve perfüzyonu değiştirerek oluşturdukları indirekt etkilerinden kaynaklanır.

   Endokrinopatilerle ilişkili deri problemleri genellikle kaşıntısızdır. Kaşıntı varsa sekonder bakteriyel bir enfeksiyon, malassezia enfeksiyonları, şiddetli seboreik değişiklikler yada atopi ile ilişkili olarak şekillenmiştir.

   Hipotiroidizm, hiperadrenokortisizm (cushing sendromu), growth hormone responsive dermatitis) ve cinsiyet hormonu dengesizlikleri, dermatolojik yansımaları olan endokrinal hastalıklardır.