Proöstrus:
Çok sayıda intermedier ve süperfisial hücreler ve bunların henüz keratinize olmamış şekilleri ve bol miktarda eritrosit görülür. Az sayıda parabasal hücreler ve çekirdeksiz hücreler bulunur. Proöstrusta hazırlanan preparat zemini oldukça kirli görülür.
Östrus:
Erken östrusda süperficial ve intermedier hücreler tabloya hakimdir. Piknotik çekirdekli hücreler yanında oldukça fazla miktarda hücrede keratinizasyon gözlenir. Eritrosit sayısı azalır.
Östrusda çok miktarda keratinize olmuş süperficial hücre tipi ve çekirdeksiz hücre sayısında artış gözlenir. Eritrosit ya hiç yok ya da azdır. Östrus sonuna doğru süperficial hücreler yanında intermedier ve parabasal hücreler de artış görülür. Eritrositler kaybolmuştur. Frotilerin zemini oldukça açık ve berraklaşmıştır.
Metaöstrus:
Epitelyum hücreleri, süperfisial, intermedier ve parabasal hücre tipleri ve ilk defa nötrofil granülositlere rastlanır. Nötrofil granülositler, parabasal hücreler üzerinde veya etrafında yığılmış olarak gözlenir. Frotiler koyu ve kirli görünümdedir.
Anöstrus:
Parabasal, basal, intermedier hücreler görüntüye hakimdir. Süperfisial hücreler kaybolmuştur.
Vajinal smear'da son olarak yüksek sayıda bakteri görülür ve hücreleri kaplayıp zemine dağılır.
Aşağıdaki resimde görülen karanlık noktalar süperfisial hücreleri kaplayan bakterilerdir.
Hastanemizde Diff-quick boyama yöntemi ile söz konusu evrelerin tayini yapılmaktadır. Suni tohumlama veya çiftleşme için en uygun zaman tayin edilebilmektedir. |