MERAK ETTİKLERİNİZ PET OTEL MÜZE KANUNLAR
::: SAĞLIK KÖŞESİ   >   TOXOPLAZMA ENFEKSİYONU
 

   Toxoplazma enfeksiyonu; Toxoplazma gondii adı verilen bir parazitin (protozoon) insan ve hayvanlara geçmesiyle ortaya çıkar. Hamile bayanlarda bebek düşüklerine neden olması ve anne karnındaki bebeklerde ciddi problemlere yol açması nedeniyle önemli bir hastalıktır. Toxoplazma genellikle belirti vermeden geçirilen bir enfeksiyondur. Ancak nadir durumlarda çok ağır bir seyir gösterir. Gebelikte geçirilen enfeksiyonun belirti göstermeden seyretmesi, enfeksiyonun bebeğe geçme riskini azaltmaz. Yani hiçbir belirti ve şikayeti olmayan anne adayının bebeğinde, toxoplazmaya bağlı bir sekelin oluşması mümkündür.
   Enfeksiyonun bulaşma yollarının yaygınlığı nedeniyle toxoplazma, nispeten sık olarak geçirilen bir enfeksiyondur. Kadınların %25'inin daha önce bu enfeksiyonu geçirdiği ve bağışık oldukları araştırmacılarca tespit edilmiştir. Enfeksiyon geçiren bayanların enfeksiyona bağışık oldukları kabul edilir. Toxoplazma enfeksiyonu tam bağışıklık sağlayan bir hastalıktır. İnsanlar bu enfeksiyonu hayatı boyunca yalnızca bir kez geçirir. Bu nedenle hamile bayanlar eğer daha önce bu hastalığı geçirmiş iseler risk taşımazlar.
   Daha önce hiç toxoplazma enfeksiyonu geçirmemiş anne adaylarının, gebelik sırasında bu enfeksiyona yakalanma olasılığı yaklaşık %0,5 dir.
   Enfeksiyonun gebelikteki riski, bebeğe bulaşabilme olasılığıdır. Bu riskte on binde 1-6 olarak belirlenmiştir.

 
Bulaşma Yolları

   Hastalık genellikle, hastalıklı etlerden yada etkenin yumurtalarının(oocystlerin) ağız yoluyla alınmasıyla hayvan ve insanlara bulaşır. Bulaşmada kediler en önemli rolü üstlenirler.

 
 

   Toxoplazma etkenine ait yumurtalar memeli hayvanlar tarafından yutulursa, sindirim sisteminden, kan dolaşımına geçerek kaslara ve diğer organlara yerleşirler. Etken bu geçişler sırasında değişik yaşam evreleri geçirerek enfektif halde  kalp, karaciğer, beyin ve dalak gibi organlara yerleşir. Bu enfektif doku veya organların insanlar tarafından  pişirilmemiş veya az pişmiş  olarak tüketilmesi yine bu hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmemesi sonucu insanlarda enfeksiyon ortaya çıkar.
   Diğer bir bulaşma yolu ise enfeksiyon etkeni taşıyan kedilerin dışkılarıyla atılan yumurtaların insanlar tarafından ağız yoluyla alınmasıdır. Ayrıca toxoplazma yumurtaları  soğuğa (-14C) ve sıcağa  dayanıklı olmaları nedeniyle dirençli bir yaşam formuna sahiptirler. Sokakta yaşayan kedilerin, etkeni taşıyan dışkılarından toz ve rüzgarla  yumurtaların yine ağız yoluyla alınması veya evlere ayakkabı yoluyla taşınması önemli bir bulaşma şekli olarak gösterilmektedir. Özetle toxoplazma etkeninin insanlara bulaşması pek çok yolla gerçekleşebilir. Evde beslenen kediler toxoplazma yönünden kontrol edilerek bu risk bir ölçüde azaltılabilir.

 
İnsanlarda Belirtiler

   Genellikle belirti vermemesine rağmen, şiddetli seyrettiği durumlarda; lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi) yada deri döküntüleri en tipik özelliğidir. Şiddetli  olgularda myocardit (kalp kasının enfeksiyonu), meningioencephalit (beyin ve beyin zarlarının enfeksiyonu), chorioretinitis (gözün retina tabakasının enfeksiyonu) klasik semptomlarıdır. Ayrıca genel olarak karaciğer ve dalakta büyüme, anemi ve ateş görülebilir. Bazı hastalarda kas ağrıları farengitis ve baş ağrısı gibi belirtiler ön planda olabilir. Toxoplazma anneden plesanta yoluyla bebeğe geçtiğinde, düşüklere neden olabileceği gibi,bebekte göz enfeksiyonlarına ve buna bağlı şaşılığa ve körlüğe,  beyin dokusu enfeksiyonu oluşursa, yıllar sonra ortaya çıkan epilepsi hastalığının veya zeka geriliğinin nedeni olabilmektedir.

 
Kedilerde Klinik Belirtiler

   Hastalık kedilerde; insanlar gibi enfeksiyona yakalanmalarına rağmen genellikle hiçbir belirti vermeden seyreder. Bazı durumlarda kedilerde kusma, uyuşukluk, adaleler de koordinasyon bozukluğu,  körlük ve ateş görülebilir. Kedinin bağışıklık durumu iyi ise bu tür belirtiler bir süre sonra ortadan kalkar. Yavru ve genç hayvanlarda nadir olarak ateş,öksürük,nefes almada zorluk,ishal,sarılık ve merkezi sinir sistemine ait bozukluklar görülür.

 
Teşhis

   Enfeksiyon ELİSA(Enzyme-Linked Immunoabsorbent Assays) ve İFA ( Indirect Fluorescent Antibody test) ile teşhis edilebilir. İnsanlarda IgG ve IgM antikor tayini ve lenf bezlerinin biyopsisinde tachizoidlerin varlığı tespit edilir. Ayrıca taşıyıcıların gaitalarında, akut dönemde etken yumurtalarının görülmesiyle de yapılabilir. IgM halihazırda geçirilmekte olan bir  enfeksiyonu gösterirken, IgG genellikle daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonun varlığını  ifade eder.

 
Korunma Yolları

   Gıda olarak tüketilecek et ve süt ürünlerinin, sakatatların  iyi bir şekilde pişirilmesi, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi, bu hastalığın bulaşmasını önleme açısından çok önemlidir. Evlerde beslediğimiz hayvanlarımızın gıdalarında da aynı özen gösterilmelidir.
   İnsan açısından toxoplazma enfeksiyonunun en zararlı olduğu dönem, gebelik sırasında olduğu göz önünde bulundurularak, mutlaka anne adaylarının toxoplazma testi yaptırması gerekmektedir. Ayrıca kedi besleyen hayvan sahiplerinin bu konuya özenle yaklaşmaları ve evde beslenen hayvanlarımızada toxoplazma testi yaptırılarak daha güvenli bir hamilelik süreci sağlanabilir.
   Kedinizde toxoplazma kontrolünü yaptırınız. Çevrenizdeki diğer kedi sevenleri uyararak,onlarında bu kontrolü yaptırmalarını sağlayınız.

 
Tedavi

   Bütün bunlara karşın tedavisi de en kolay ve çabuk sağlanabilen hastalıklardan birisidir. Gerek insan, gerekse kedilerdeki teşhis ve tedavi şekilleri aynı olup kısa sürede kontrol altına alınabilmektedir.

 

Hastanemiz, ülkemizde ilk kez kedilerde toxoplazma teşhisi çalışmasını başlatmıştır.